Opera Pragensia – Slavnostní večer v České národní bance

Dne 7. října 2024 se v České národní bance uskutečnil slavnostní večer s předáváním Cen hlavního města Prahy za architekturu a památkovou péči Opera Pragensia 2024. Večer oslavil výjimečné projekty, které přispívají k rozvoji hlavního města Prahy, a současně s úctou zachovávají jeho historické dědictví. Letošní ročník nesl motto „Nové ve starém, staré v novém,“ reflektující úspěšné rekonstrukce a obnovy historicky významných staveb. Všechny oceněné projekty prokázaly mimořádnou citlivost a respekt k historickým hodnotám Prahy a zároveň ukázaly, jak moderní architektonické zásahy mohou obohatit staré struktury.

Večer zahájilo předávání Cen starostů jednotlivých městských částí Opera Pragensia, kde byly oceněny projekty nominované městskými částmi za významný přínos k místnímu architektonickému rozvoji a zachování historických hodnot. Ve druhé části večera byly uděleny Zvláštní Ceny Opera Pragensia, mezi nimiž byly, Cena arcibiskupa pražského a primase českého, Cena mezinárodní poroty, Cena veřejnosti, Cena Magistrátu hl. m. Prahy v kategoriích Novostavby v historickém prostředí, Modernizace a obnova, Cena organizátorů a Speciální Cena Magistrátu hl. m. Prahy.

Vrcholným momentem večera bylo předání Ceny primátora hl. m. Prahy Grand Prix Opera Pragensia. Toto prestižní ocenění získalo partnerské město Vídeň za dlouhodobé udržování a rozvoj česko-rakouských vztahů předané primátorem hl. m. Prahy Bohuslavem Svobodou a guvernérem České národní banky Alešem Michlem.

Součástí slavnostního večera byl i křest publikace Dialog: Nové ve starém, staré v novém, která mapuje architektonické a urbanistické souvislosti mezi Prahou a Vídní. Hosté si také vyslechli odbornou přednášku profesora Vladimíra Šlapety, která se zaměřila na disonance a rezonance mezi těmito dvěma městy. Večerem provázel moderátor Václav Žmolík a hudební doprovod zajistila sopranistka Karolína Cingrošová s komorním orchestrem Amadeus Prague Ensemble, kteří vytvořili nezapomenutelnou atmosféru.

Slavnostní večer byl za účasti mnoha významných osobností z České republiky i ze zahraničí. Přítomni byli mimo jiné Kardinál Dominik Duka, Guvernér České národní banky Aleš Michl, Ředitel Magistrátu hl. m. Prahy Martin Kubelka, Velvyslankyně Rakouské republiky v ČR Bettina Kirnbauer, Předseda vídeňského zemského sněmu Ernst Woller, členové vídeňské delegace, poslanci, senátoři, rektoři, ředitelé městských společností, starostové a další významní hosté.

Závěr večera převzal primátor hl. m. Prahy Bohuslav Svoboda, který poděkoval všem oceněným a hostům a zároveň oznámil téma pro příští ročník Ceny Opera Pragensia. „Po Bratislavě a zaměření na současnou architekturu v roce 2023 a po Vídni a tématu památkové péče v roce 2024 se v roce 2025 soustředíme na veřejný prostor a partnerským městem bude Varšava,“ uvedl primátor. Tímto zahájil přípravy na další ročník, který bude pokračovat v tradici oslav významných projektů podporujících rozvoj měst a jejich kulturního dědictví.

Slavnostní večer Cen hl. m. Prahy za architekturu a památkovou péči Opera Pragensia 2024 byl nejen oslavou výjimečných projektů, které přispívají k rozvoji města a zároveň zachovávají jeho historické hodnoty, ale také důležitou platformou pro sdílení inspirace a posílení mezinárodní spolupráce. Oceněné projekty dokazují, že Praha je živým městem, kde se prolíná bohatá historie s moderním životem, a kde „nové“ i „staré“ mohou v harmonii společně utvářet budoucnost.

 

Organizátoři – mezinárodní festival architektury a urbanismu Architecture Week Praha
Spoluorganizátoři – Magistrát hl. m. Prahy, Česká národní banka, Úřad MČ Praha 1, Úřad MČ Praha 2, Úřad MČ Praha 3, Úřad MČ Praha 4, Úřad MČ Praha 5, Úřad MČ Praha 6, Úřad MČ Praha 8, Úřad MČ Praha 9, Úřad MČ Praha 10, Úřad MČ Praha 12, Úřad MČ Praha 15
Partneři večera – Česká mincovna, Kolektory Praha, Prague Boats, Pražská energetika, Pražské vodovody a kanalizace, Pražská vodohospodářská společnost, Technologie hl. m. Prahy a Veolia